OVER ONS

Worxt Bank Scenario - Heester Bais en Wink Sabée

Hester Bais

Worst Bank Scenario beschrijft het geheime scenario dat Wouter Bos en Jan Peter Balkenende in 2008 in gang hebben gezet om de Nederlandse bankverzekeraars te redden. Voor het blootleggen van deze bankenfraude en netwerkcorruptie die dit tot gevolg had, heb ik  tien jaar onderzoek verricht tijdens mijn werk als advocaat financieel recht.

Smoking gun

Pas in december 2020 heb ik de smoking gun gevonden: een Koninklijk Reparatiebesluit uit 2008 van de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos. Hiermee heeft hij – stiekem, buiten het parlement om, in tegenstelling tot de titel van het besluit doet vermoeden – wezenlijke wetswijzigingen doorgevoerd. Kapitaal is afgeboekt en wettelijke definities zijn aangepast in het voordeel van omvallende financiële conglomeraten.

Schade tientallen miljarden euro’s

In mijn onderzoek ondervind ik al  tien jaar structurele tegenwerking in rechtszaken door (advocaten van de) grootbanken. Toch heb ik nooit verwacht dat het juist de Nederlandse Staat was die in 2008 de keuze heeft gemaakt het lot van het mkb en de (semi)publieke sector in handen te leggen van de falende grootbanken. Deze schade die dit heeft veroorzaakt, loopt inmiddels in de tientallen miljarden euro´s. En het einde is nog niet in zicht.

Klant financiële melkkoe

Terwijl de grootbanken door de heimelijke “wetswijziging” minder kapitaal hoefden aan te houden voor De Nederlandsche Bank (DNB) en hun liquiditeitstekorten konden verhullen, is de klant als financiële melkkoe leeggemolken. Zo duwden banken zakelijke klanten in 2009 een renteverhoging door hun strot (liquiditeitsopslag) en rolden bijzonder beheer uit tot een businessmodel.

Bankenfraude: majeure balanscorrecties

Ondertussen moesten banken contracten, systemen en jaarrekeningen in overeenstemming brengen met de gewijzigde toezichtcijfers. De eind 2020 opgedoken smoking gun bevestigt dan ook mijn bange vermoeden dat de majeure balanscorrecties in de jaarrekeningen (vanaf 2008) van banken onderdeel zijn van een weldoordacht en welbewust uitgevoerd scenario. Het is een bankenfraude die zijn weerga niet kent.

Macht en tegenmacht

Worst Bank Scenario is bedoeld om de lezer informatie te geven over de werking van het perverse en niet-duurzame financiële stelsel. Het boek laat zien dat slechts een beperkt aantal old boys (en girls) de broek aan heeft in Nederland. En dat deze mensen in staat zijn de macht én tegenmacht eenvoudig naar hun hand te zetten.

Informatieongelijkheid opheffen

De hoofdrolspelers in dit scenario zijn uit op macht, aanzien en geld. Zij hebben belang bij het in stand houden van de informatieongelijkheid om dit lucratieve stelsel in stand te houden. Zij schuiven elkaar de bal toe en winst voor henzelf betekent doorgaans verlies voor de maatschappij. Wij heffen in dit boek deze informatieongelijkheid op.

Grootschalige netwerkcorruptie

Naast de bankenfraude onthult Worst Bank Scenario grootschalige netwerkcorruptie van bankiers, toezichthouders, accountants, advocaten, spindoctors en (voormalige) ministers. Mijn onderzoek stopt nog niet, het stopt nooit. Eenvoudigweg omdat het recht moet zegevieren. Bovendien vind ik het nodig dat de gehele waarheid naar buiten komt. Dit houdt in dat Worst Bank Scenario de bankenfraude blootlegt en de netwerkcorruptie zichtbaar maakt. Dan pas kunnen we als samenleving van de kredietcrisis leren en een moreel gezond en duurzaam financieel stelsel optuigen.

Wink Sabée

Toen ik in het voorjaar van 2020 Hester Bais tegenkwam, zelfstandig advocaat financieel recht, vertelde ik haar dat ik een idee had voor een boek. Een fictief verhaal over een man die met een enkele sublieme actie een transitie in de wereldorde zou veroorzaken. Schoorvoetend moest ik bekennen dat de aard van deze alles veranderende handeling, deze beslissende manoeuvre nog niet voor mijn geestesoog was verschenen.

Hoogmoed, hebzucht, onmatigheid

Want ja, hoe doe je dat: ergens een tikje tegen geven waardoor een wereldbeeld kantelt? Dat de mensen voortaan de juiste kant op wandelen? Dat alles in het redelijke komt, de mensheid verantwoordelijkheid neemt voor haar daden? Dat we voortaan het goede doen in plaats ons te laten leiden door hoofdzonden als hoogmoed, hebzucht en onmatigheid?

Geen fictie, maar realiteit

Nu ben ik er niet de man naar die voortdurend het woord neemt. Ik ben meer een observator, vragensteller en chroniqueur van andermans verhalen. Dus al snel praatte Hester honderduit over een zaak die verwant was aan mijn idee en daarom meteen mijn aandacht trok. Dit was geen fictie, maar keiharde realiteit.

Oorzaken Kredietcrisis

Ze vertelde dat ze sinds 2012 met zaken bezig was waarin zakelijke klanten van banken nietsontziend omver werden getrokken om op te draaien voor de liquiditeitsproblemen van banken. Let wel: een liquiditeitscrisis die door die banken zelf was aangericht. Je herinnert je ongetwijfeld de oorzaken van de kredietcrisis van 2008 nog wel – een crisis die overigens nog steeds niet is opgelost. En anders weet je vast nog wel hoe je als belastingbetaler voor de ontstane schade bent opgedraaid. Of als ondernemer bent gedupeerd. Daarna hebben de banken een nieuw profijtelijk verdienmodel opgezet. Een model dat net zo pervers is als het systeem dat de kredietcrisis van 2008 veroorzaakte.

Hulp van toezichthouders

Worst Bank Scenario laat zien hoe dit precies zit. Maar dit boek handelt ook over alle manieren die banken in de praktijk hebben gebracht om dit vooraf uitgedachte systeem – voor banken: een spel zonder nieten – te verhullen. Over de hulp die banken hierbij hebben gehad van onder meer de toezichthouders van de financiële sector: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Toezichthouders die overigens vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de minister van Financiën.

Boeken in gewone mensentaal

In een eerder fase van mijn leven schreef ik overigens weleens artikelen over financiële dienstverlening. Verder heb boeken gepubliceerd die in gewone mensentaal de consument wegwijs maakt in de wereld van hypotheken en pensioenen (‘Hoera, een hypotheek! en ‘Hoera, een goed pensioen!’). Op deze manier kwam ik onder meer in aanraking met banken. Nog goed weet ik mij te herinneringen dat een vertegenwoordiger van een bank mij vertelde dat het bankwezen draaide om drie essentiële waarden: vertrouwen, vertrouwen en nog eens vertrouwen.

Vertrouwen misbruikt

Aan deze woorden moest ik regelmatig denken toen ik mij verder in dit onderwerp verdiepte. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat banken dit vertrouwen doelbewust hebben misbruikt. Dit ten gunste van hun winstgevendheid, ten faveure van hun aandeelhouders. Maar dan nog begrijp ik het niet. Want brengt dit uiteindelijk niet het eigen businessmodel om zeep? De mensen zijn toch niet gek? Maar goed, oordeelt u zelf , Worst Bank Scenario is immers geen fictie, maar realiteit.