Klaas Knot brengt bankiers aan de macht
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario. Nr. 2
Beleidsregel Klaas Knot helpt de banken
President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot heeft een ‘eigen’ agenda. In 2008 was hij Hoofd Beleid en vaardigde DNB een beleidsregel uit waarmee wetgeving buiten parlement om werd aangepast in het voordeel van bank-verzekeraars. Zij kregen op deze manier stiekem staatssteun verleend. De bankiers kwamen toen aan de macht.
Van hoofd beleid DNB naar president DNB
Pag. 226/227:
Kamerleden hebben tijdens de parlementaire behandeling van de Reparatiewet Wft expliciet opgemerkt dat zij het idee hadden dat de wetswijziging niet louter technisch van aard was. Ze stelden daarom de vraag aan minister van Financiën Wouter Bos of er wijzigingen waren aangebracht die inhoudelijk van aard waren. Bos heeft die vraag ontkennend beantwoord. Bos gaf tevens aan dat hij vanwege deze hoofdzakelijk technische wijzigingen het Koninklijk Besluit (Reparatiebesluit Wft) niet formeel aan de Kamer zou voorleggen, noch ter kennisneming naar de Kamer zou sturen.
Ten slotte de beleidsregel van DNB. In juli 2008, als er al onrust is op de financiële markten en Fortis/ABN AMRO in problemen verkeert, vaardigt de directeur van DNB, Arnold Schilder, deze beleidsregel uit en mocht kort daarna genieten van een door DNB gefinancierd vervroegd pensioen. Klaas Knot, de huidige president van DNB, was op dat moment het Hoofd Beleid van DNB. De beleidsregel liep vooruit op het Koninklijk Besluit en stond bank-verzekeraars toe de optionele bepaling van Bazel 2 al toe te passen. Hierdoor konden zij, zoals hiervoor toegelicht, het kapitaal binnen de groep afboeken. DNB verwees in de beleidsregel expliciet naar het nog te nemen Reparatiebesluit. De voorgenomen wijzigingen, waaronder dus de eerder niet-geïmplementeerde optionele bepaling uit Bazel 2, werden dus al in de praktijk toegepast, terwijl daarvoor geen wettelijke grondslag bestond. Zowel het geven van deze bevoegdheid aan DNB – zonder dat sprake is van deugdelijke wetgeving – als het invoeren van deze wetgeving met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008, zijn in strijd met het legaliteitsbeginsel. Het legaliteitsbeginsel ziet namelijk toe op dat alles wat de overheid doet, is gebaseerd op de wet. Bovendien is het – een enkele uitzondering daargelaten – niet mogelijk nieuwe wetten met terugwerkende kracht te laten ingaan.
De toenmalige minister-president (Jan Peter Balkenende, CDA) en ministers van Financiën (Wouter Bos, PvdA) en Justitie (Ernst Hirsch Ballin, CDA) hebben deze heimelijke wetswijzigingen samen met De Nederlandsche Bank (DNB, met president Nout Wellink) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM, met voorzitter Hans Hoogervorst (VVD)) uitgevoerd. Dit toont aan dat de Nederlandse Staat zelf betrokken is in het renteswap- en onderpandschandaal en op een gevaarlijke en onaanvaardbare manier de democratische rechtsstaat ondermijnt.
Lees ook:
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 3: Jan Hommen vormt rode draad in bankenfraude
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 4: Paul Rosenmöller kijkt weg en regelt baantjes
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 5: René Maatman: wat was zijn rol bij pensioen-CCP’s?
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 6: NVB: onwettig standpunt over rentederivaten
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 7: Toezichthouders negeren bankenfraude al jarenlang