Bankenfraude
  • Home
  • Over ons
  • Artikelen
  • Contact
  • Menu Menu
Jan Hommen

Jan Hommen vormt rode draad in de bankenfraude

04/07/2022/in Top-10 Pikant

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario. Nr. 3

Jan Hommen vervult dubbelrol, eerst bij ING

Uit ‘Inleiding’, pag. 26:

Om het nieuwe verdienmodel van banken op te tuigen, hebben verschillende (oud)politici en bestuurders een belangrijke rol gespeeld. Omdat wij vermoeden dat een deel van hen onbewust en ongewenst in deze omvangrijke fraude is gezogen, noemen wij alleen de namen van de mensen van wie wij menen dat zij weloverwogen hebben deelgenomen aan het Worst Bank Scenario, dan wel hadden moeten weten dat zij daaraan meewerkten. Dit geldt in het bijzonder voor Paul Rösenmoller (GroenLinks) en Merel van Vroonhoven, oud ING/Nationale-Nederlanden-topvrouw én voormalig bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Samen hebben zij het voor elkaar gekregen de AFM jarenlang vleugellam te maken. Zij vormen, samen met mensen als voormalig CEO van ING Jan Hommen en Gerben Everts, een rode draad in deze fraude. Zo stapte laatstgenoemde tijdens het Worst Bank Scenario over van ambtenarenpensioenfonds ABP/APG naar toezichthouder AFM om daar ‘geblinddoekt’ toezicht te houden op de accountants. Verder speelt de ECB een bedenkelijk rol in dit fraudeverhaal.

Een speciale vermelding krijgt Jan Hommen, omdat hij een dubbelrol vervulde. Eerst bij ING zelf, daarna – gesierd met een door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in 2013 opgespelde Koninklijke onderscheiding – bracht hij bij accountant KPMG de fraude nog een stap verder, zoals we nog toelichten. In januari 2018 ging hij vervolgens een vooraanstaande positie bekleden bij ’s werelds grootste beleggingsmaatschappij BlackRock. Het is daarom aannemelijk dat niet alleen ECB een duit in het zakje heeft gedaan bij de bank-verzekeraars voor het verhullen van hun enorme liquiditeitstekorten.

Dan bij KPMG, daar beoordeelt hij het onderpand van… ING!

Uit ‘Dagboek Hester 2014’, pag. 218/219/220:

Om nog een andere reden vond ik het frappant dat DNB de keuze had laten vallen op KPMG. In juni 2014 werd Jan Hommen – de voormalige topman van bank-verzekeraar ING/Nationale-Nederlanden – namelijk aangesteld als de nieuwe CEO van KPMG Nederland. De AFM moest deze benoeming goedkeuren, wat opvallend genoeg ook nog gebeurde, ondanks dat hij geen enkele achtergrond had als accountant.

Het is aannemelijk dat KPMG vervolgens de taak kreeg de Asset Quality Review uit te voeren van ING/Nationale-Nederlanden, de onderneming waar Jan Hommen kort daardoor de scepter had gezwaaid. Het andere kantoor dat de AQR uitvoerde, EY, was op dat moment namelijk de accountant van ING/Nationale-Nederlanden. Jan Hommen ging dus in zijn nieuwe functie de activa en het onderpand beoordelen van ING/Nationale-Nederlanden voor toelating tot de Bankenunie. Dit terwijl hij in 2007 samen met de accountants van KPMG – die hij destijds als voorzitter van de Auditcommissie van ING/Nationale-Nederlanden zelf had voorgedragen – de positie van het liquide onderpand met terugwerkende kracht over 2006 (zonder toelichting!) had aangepast. In werkelijkheid had ING dit liquide onderpand niet, maar haalde dit uit de verzekeraar (Nationale-Nederlanden) die onderdeel was van de groep (saldocompensatiemodel en onderpandcarrousel). Jan Hommen én KPMG wisten dit dus en hebben doelbewust de toelatingscriteria van de Bankenunie omzeild door de liquide onderpandpositie van ING/Nationale-Nederlanden rooskleuriger voor te stellen dan die was. DNB was hiervan op de hoogte, en zo niet, dan had de toezichthouder dit moeten zijn.

(…)

Getooid met een Koninklijke onderscheiding lukt alles

Alvorens Jan Hommen overstapte van ING/Nationale-Nederlanden naar KPMG had hij trouwens eerst nog in 2013 een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hommen was in 2005, vlak voor het ontdekken van de Philips-bouwfraude waarbij hij betrokken was, al geridderd en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In september 2013 werd hij bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau vanwege ‘de uitzonderlijke bijdrage aan de continuïteit van ING als internationaal bedrijf en de inspanningen voor de aanpassing van de financiële sector na de financiële crisis van 2008’, aldus minister van Financiën Dijsselbloem die het lintje mocht opspelden. Kort daarna werd bekend dat Hommen ook nog eens Topman van het jaar was geworden in de verkiezing die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) jaarlijks organiseert onder particuliere beleggers. Deze beleggers wisten kennelijk de rendementen die Hommen voor ze had gerealiseerd via het saldocompensatiemodel en de onderpandcarrousel wel te waarderen. Over de vraag hoe deze rendementen van ING tot stand waren gekomen weten we nu inmiddels meer.

Het eerste wat Hommen overigens deed na zijn benoeming bij KPMG was het de laan uitsturen van bestuurslid en accountant Martine Frijlink, Country Quality & Risk Management Partner bij KPMG sinds 2012. Frijlink werkte sinds 1999 bij KPMG en werd in 2007 partner. Sinds 1 juli 2013 was zij lid van de raad van bestuur van KPMG en verantwoordelijk voor het beheer, monitoring en onderhoud van het gehele stelsel van kwaliteitsbeheersing van KPMG. Zij staat bekend als het geweten van de accountancy-sector. Frijlink wilde in de accountancy het accent weer meer leggen op de maatschappelijke taak van accountants, de ontwikkeling van het beroep en met de juiste mensen werken aan een authentieke en kwaliteitsgerichte cultuur. Je zou dus denken dat Frijlink de ideale kandidaat was om samen met Hommen deze taak te volbrengen. Hommen had echter een geheel andere opdracht. De Asset Quality Review was daarvan een onderdeel. Een ander onderdeel bestond uit de majeure balanscorrecties die bank-verzekeraar ING/Nationale-Nederlanden, net als ABN AMRO en Rabobank, uitvoerde in de jaarrekening van 2016. Deze balanscorrecties komen later in dit deel nog uitgebreid aan bod.

Jan Hommen loodst ING frauduleus de Bankenunie in

Uit ‘Ontdekking majeure balanscorrecties ING’, pag. 277:

Deze balanscorrecties zijn niet uit de lucht komen vallen, maar blijken onderdeel te zijn van het Worst Bank Scenario. Ze waren nodig omdat het scheiden langer duurde dan gepland – de bedoeling was 2013, maar het werd 2015 – waardoor bank-verzekeraars met zowel de boekhoudregels als de nieuwe kapitaals- en liquiditeitseisen in de knoei kwamen. Bovendien werden in 2014 hun activa en onderpand geïnventariseerd voor toetreding tot de Bankenunie. De Nederlandsche Bank (DNB) moest bij het uitvoeren van deze zogeheten Asset Quality Review de andere kant opkijken, zoals we in de dagboeken van Hester zagen. Althans DNB huurde onder andere het accountantskantoor KPMG in voor dit onderzoek met de voormalig CEO van ING/Nationale-Nederlanden Jan Hommen aan het hoofd. Na ING was Hommen direct aan de slag gegaan bij KPMG. Dit is opmerkelijk omdat – en zoals we in het vorige hoofdstuk al lieten zien – hij eerder (tot 2008) voorzitter was geweest van de auditcommissie van de bank-verzekeraar (onderdeel van de raad van commissarissen) en in die functie verantwoordelijk was voor de aanstelling van de accountant KPMG, die tot aan de kredietcrisis de accountant was van ING Bank. EY was in die periode de accountant van ING Group en ING Verzekeringen, maar mocht vanaf de kredietcrisis eveneens ING Bank onder haar hoede nemen als accountant. In 2016 werd KPMG de nieuwe accountant van ING.

Boek bestellen? Dan kan hier!

Lees ook:

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 1: AFM-topvrouw Merel van Vroonhoven trouwt met boardroomfluisteraar

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 2: Klaas Knot brengt bankiers aan de macht

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 4: Paul Rosenmöller kijkt weg en regelt baantjes

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 5: René Maatman: wat was zijn rol bij pensioen-CCP’s?

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 6: NVB: onwettig standpunt over rentederivaten

‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 7: Toezichthouders negeren bankenfraude al jarenlang

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://bankenfraude.nl/wp-content/uploads/2022/07/Pikant-nr-3-Hommen-v2.jpg 1536 2048 Wink Sabee https://bankenfraude.nl/wp-content/uploads/2021/03/Bankenfraude-logo-1.png Wink Sabee2022-07-04 14:41:592022-09-21 10:33:16Jan Hommen vormt rode draad in de bankenfraude
Misschien ook iets voor u
Nout WellinkNout Wellink: opmerkelijke rol vóór en ná kredietcrisis
Merel van VroonhovenAFM-topvrouw Merel van Vroonhoven trouwt met boardroomfluisteraar
René MaatmanRené Maatman: wat was zijn rol bij pensioen-CCP’s?
Paul RosenmöllerPaul Rosenmöller kijkt weg en regelt baantjes
Marlies DekkersMarlies Dekkers interviewt ons voor De Nieuwe Wereld
NVBNVB: onwettig standpunt over rentederivaten
ToezichthoudersToezichthouders negeren bankenfraude al jarenlang
ToezichthoudersNieuwe kredietcrisis rammelt aan de poorten

Pagina’s

  • Algemene voorwaarden
  • Artikelen
  • Contact
  • Cookie settings
  • Home
  • Home
  • Over ons
  • Privacy policy

Categorieën

  • Bankenfraude
  • Media
  • Top-10 Pikant
  • Zorg

Archief

  • maart 2023
  • september 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • maart 2021

© 2021 – SaBais B.V. – Alle rechten voorbehouden

Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Cookie settings

Klaas Knot brengt bankiers aan de machtKlaas KnotPaul RosenmöllerPaul Rosenmöller kijkt weg en regelt baantjes
Scroll naar bovenzijde