NVB: onwettig standpunt over rentederivaten
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario. Nr. 6
Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) publiceerde onjuiste en misleidende position paper
In het rapport van de NVB was opgenomen dat de marktwaarde tijdens de looptijd van de renteswap geen consequenties had voor de klant. Dit standpunt van de NVB was niet alleen in strijd met de feiten in de dossiers, maar ook met de marginbewakingsplicht in de Wft, de toezichtregels van De Nederlandsche Bank (DNB) en de boekhoudregels van banken.
Standpunt NVB: marktwaarde geen consequenties voor de klant
Uit ‘Dagboek Hester 2014: Krachten bundelen’, pag. 215/216:
“Later dat jaar, in mei 2014, publiceerde de banklobby via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een onjuiste en misleidende position paper over rentederivaten. In dit rapport was opgenomen dat de marktwaarde tijdens de looptijd van de renteswap geen consequenties had voor de klant.”
Standpunt in strijd met feiten, wet, toezichtregels en boekhoudregels
“Dit standpunt van de NVB was niet alleen in strijd met de feiten in de dossiers, maar ook met de marginbewakingsplicht in de Wft, de toezichtregels van De Nederlandsche Bank (DNB) en de boekhoudregels van banken. Ik mailde dus op hoge poten de NVB en werd samen met Frank Wijn (KCR) door NVB-voorzitter Chris Buijink uitgenodigd voor een gesprek. Buijink was van 2007 tot 2013 secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het was nog maar kort geleden dat hij door minister Henk Kamp (VVD) een Koninklijke onderscheiding had opgespeld gekregen als officier in de Orde van Oranje Nassau. Buijink was ook lid van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW.”
NVB-voorzitter niet aangesteld vanwege zijn bankenkennis
“Frank Wijn en ik werden vriendelijk verwelkomd door Buijink in de chique Symphonytoren aan de Zuidas, waar de NVB is gehuisvest. Het gesprek maakte snel duidelijk dat Buijink niet vanwege zijn bankenkennis was aangesteld. Hij wilde ons graag door het kantoor rond leiden, wat wij beleefd hebben aanvaard. Nadat de koffie op was, verlieten we gedesillusioneerd het kantoor en concludeerden we dat we van de NVB niets hoefden te verwachten.”
Vertragingstactieken banken gericht op beroep op verjaring
“Ondertussen hadden de banken nagenoeg niets gedaan aan de beloofde herbeoordelingen in de rentederivatendossiers van het mkb en (semi)publieke instellingen. Het was duidelijk dat zij de herbeoordelingen zo lang mogelijk vertraagden, zodat zij in toekomstige rechtszaken makkelijker een succesvol beroep op de verjaring zouden kunnen doen. Op 11 juli 2014 riep de AFM de banken daarom nog een keer op de herbeoordelingen uit te voeren en in deze brief was wederom het wettelijk kader opgenomen. In september werd dit nogmaals bevestigd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. In de dossiers van onze klanten zagen wij echter dat de banken de voorschriften van de Wft bij wel uitgevoerde herbeoordelingen nog steeds aan hun laars lapten. Klanten kregen brieven waarmee de banken hun eigen aansprakelijkheid wegschreven, stiekem derivatenposities repareerden en heimelijk contracten aanpasten.”
Lees ook:
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 2: Klaas Knot brengt bankiers aan de macht
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 3: Jan Hommen vormt rode draad in bankenfraude
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 4: Paul Rosenmöller kijkt weg en regelt baantjes
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 5: René Maatman: wat was zijn rol bij pensioen-CCP’s?
‘Top-10 Pikant’ Worst Bank Scenario Nr. 7: Toezichthouders negeren bankenfraude al jarenlang